0 - 2 jaar: naast elkaar spelen (parallel spel)
Jouw kleintje is nu nog vooral op zichzelf gericht. Hij is druk bezig met het verkennen van zijn eigen wereld. Het lijkt alsof hij samen speelt met anderen, maar dat is niet zo. Deze vorm van samen spelen noemen we ook wel parallel spel, waarbij kinderen naast elkaar spelen zonder dat ze de interactie met elkaar aangaan. Het afpakken van elkaars speelgoed is daarbij heel normaal, omdat ze zich nog niet bewust zijn van de gevoelens van anderen. Vanaf 2 jaar worden kinderen socialer en zijn ze bereid om vaker speelgoed te delen.
 
3 jaar: speelgoed leren delen
(associatief spel)
Op 3-jarige leeftijd beginnen vriendschappen te vormen tijdens het associatieve spel. Dit is een vorm van samen spelen, waarbij kinderen speelgoed met elkaar uitwisselen voor hun eigen spel. Ook pakken ze soms speelgoed van de ander af, om een reactie uit te lokken. Soms ontstaan er conflicten, die gepaard kunnen gaan met huilen, schreeuwen of zelfs een klap met een speeltje. Dit komt doordat een 3-jarige het nog lastig vindt om zich aan te passen aan de wil van een ander. Ze beginnen met het leren van vinden van oplossingen. 
 
4 jaar: echt samen spelen
(coöperatief spel)
Vanaf 4 jaar mag jouw kindje naar de basisschool en zal hij zijn sociale vaardigheden verder gaan ontwikkelen. Hier zal hij zich beter leren te verplaatsen in andere kinderen maar ook zal hij leren overleggen en ruzies oplossen, hierdoor zal samen spelen ook makkelijker worden. Hij zal begrijpen dat je samen verder komt dan alleen en hier veel plezier aan beleven. Ook zal hij steeds bewuster kiezen voor spelletjes die hij samen kan spelen. Deze vorm van spelen noemen we ook wel coöperatief spel. 
 
Wat kun je doen om samen spelen te stimuleren?
Ieder kind is anders, de één speelt het liefst samen, de ander liever alleen. Hou hier rekening mee en ga samen spelen niet forceren. Wanneer er bijvoorbeeld een vriendje of vriendinnetje komt spelen,  laat ze dan zoveel mogelijk alleen met elkaar spelen. Uiteraard kun je hier soms wel een beetje bijsturen. Kijk rustig hoe het samen spelen verloopt en meng je niet te snel in ruzies, ze leren er namelijk van om het zelf op te lossen. 
Daarnaast kun je nog de volgende tips toepassen:
  • Speel met je kind; speel spelletjes waarbij jullie samen werken naar een einddoel.
  • Leer je kind om te vragen; leer hem dat je niet zomaar iets af mag pakken en dat hij ''nee'' ook moet accepteren.
  • Leer je kind op zijn beurt wachten.
  • Laat je kind oefenen met delen; laat hem bijv. iets uitdelen.
  • Geef hem een compliment als je ziet dat hij deelt of op een fijne manier samen speelt.
  • Dwing je kind niet om te delen; hierdoor kun je hem het gevoel geven dat je zijn gevoelens niet serieus neemt.
 
Vragen over het speelgoed van vtech?
Ieder kindje is anders en ontwikkelt zich dan ook op haar of zijn eigen manier. Daarom is het belangrijk om speelgoed aan te bieden dat past bij de ontwikkeling van het kind. De adviesleeftijden van het VTech speelgoed zijn slechts een indicatie. Heb je vragen over ons speelgoed? Neem dan per e-mail of telefonisch contact met ons op. Of bekijk de meest gestelde vragen hieronder.

 

MEEST GESTELDE VRAGEN

Welke leeftijd samen spelen?

Over het algemeen beginnen kinderen vanaf ongeveer 2 jaar interesse te tonen in de interactie met andere kinderen. Hoewel dit vaak nog voornamelijk parallel spel is (het naast elkaar spelen, zonder interactie met elkaar). Naarmate kinderen ouder worden, ontwikkelen ze hun sociale vaardigheden en raken ze geïnteresseerd in de samenwerking en interactie met andere kinderen. Echt met elkaar spelen wordt ook wel coöperatief spel genoemd en ontstaat rond 3 à 4-jarige leeftijd.

Waarom is samen spelen belangrijk?

Samen spelen is belangrijk omdat het kinderen helpt bij het ontwikkelen van sociale, cognitieve en fysieke vaardigheden. Door samen te spelen leren kinderen communiceren, samenwerken, empathie tonen, conflicten oplossen, probleemoplossend denken en hun motorische vaardigheden te verbeteren.

Hoe kun je samen spelen stimuleren?

Om samen spelen te stimuleren, kun je als ouder het beste je kind aanmoedigen om samen te spelen, maar dit niet forceren. Je kunt bijvoorbeeld samen met je kind spelletjes spelen waarbij jullie samenwerken naar een einddoel en je kind leren om op zijn beurt te wachten en te delen. Ook is het belangrijk om je kind te leren om te vragen en ''nee'' te accepteren, en om hem te belonen wanneer hij op een fijne manier samen speelt. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat elk kind anders is en sommige kinderen liever alleen spelen. Forceer het samen spelen daarom niet en respecteer de voorkeur van je kind.