WAarom is samen spelen belangrijk?
Spelen is heel erg belangrijk voor kinderen, dit ondersteunt hen namelijk in de ontwikkeling van onder andere de motoriek, taal maar ook het ontdekken & verkennen. Maar wanneer jouw kindje met één of meerdere kinderen gaat samen spelen, leert hij ook nog allerlei sociale vaardigheden zoals samen delen, op je beurt wachten maar ook het omgaan met emoties. Benieuwd wanneer je kind samen leert spelen? Lees dan snel verder!
(associatief spel)
- Speel met je kind; speel spelletjes waarbij jullie samen werken naar een einddoel.
- Leer je kind om te vragen; leer hem dat je niet zomaar iets af mag pakken en dat hij ''nee'' ook moet accepteren.
- Leer je kind op zijn beurt wachten.
- Laat je kind oefenen met delen; laat hem bijv. iets uitdelen.
- Geef hem een compliment als je ziet dat hij deelt of op een fijne manier samen speelt.
- Dwing je kind niet om te delen; hierdoor kun je hem het gevoel geven dat je zijn gevoelens niet serieus neemt.
MEEST GESTELDE VRAGEN
Welke leeftijd samen spelen?
Over het algemeen beginnen kinderen vanaf ongeveer 2 jaar interesse te tonen in de interactie met andere kinderen. Hoewel dit vaak nog voornamelijk parallel spel is (het naast elkaar spelen, zonder interactie met elkaar). Naarmate kinderen ouder worden, ontwikkelen ze hun sociale vaardigheden en raken ze geïnteresseerd in de samenwerking en interactie met andere kinderen. Echt met elkaar spelen wordt ook wel coöperatief spel genoemd en ontstaat rond 3 à 4-jarige leeftijd.
Waarom is samen spelen belangrijk?
Samen spelen is belangrijk omdat het kinderen helpt bij het ontwikkelen van sociale, cognitieve en fysieke vaardigheden. Door samen te spelen leren kinderen communiceren, samenwerken, empathie tonen, conflicten oplossen, probleemoplossend denken en hun motorische vaardigheden te verbeteren.
Hoe kun je samen spelen stimuleren?
Om samen spelen te stimuleren, kun je als ouder het beste je kind aanmoedigen om samen te spelen, maar dit niet forceren. Je kunt bijvoorbeeld samen met je kind spelletjes spelen waarbij jullie samenwerken naar een einddoel en je kind leren om op zijn beurt te wachten en te delen. Ook is het belangrijk om je kind te leren om te vragen en ''nee'' te accepteren, en om hem te belonen wanneer hij op een fijne manier samen speelt. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat elk kind anders is en sommige kinderen liever alleen spelen. Forceer het samen spelen daarom niet en respecteer de voorkeur van je kind.