Wat is fijne motoriek?
Motoriek is het vermogen om te bewegen waarbij er een onderscheid wordt gemaakt tussen grove en fijne motoriek. Grove motoriek gaat over bewegingen zoals grijpen naar een speeltje, hanteren van een voorwerp, het bouwen van een torentje, knoopjes dichtdoen en met een lepel eten.
 
De ontwikkeling van de fijne motoriek
Waar hij in het begin nog ongecontroleerd grijpt of slaat pakt hij met zeven maanden al voorwerpen op met het gebruik van zijn duim en zal hij deze grondig onderzoeken. Een paar maanden later zal hij ook de pincetgreep onder de knie krijgen. De pincetgreep is het oppakken van iets kleins met de duim en wijsvinger. Langzaam maar zeker krijgt hij er steeds meer motorische vaardigheden bij. Tegelijkertijd worden ook de zintuigen getraind, want tijdens het aanraken en vastpakken ontwikkelt je baby ook de tastzin.
 
De fijne motoriek stimuleren bij baby's

Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Het is daarom van belang om de juiste activiteiten en bijpassend speelgoed op het juiste moment aan te bieden en dat is wanneer jouw baby er aan toe is. Voorbeelden van de fijne motoriek stimuleren zijn:

  • Leg de baby op zijn rug en beweeg met een rammelaar of knuffeltje boven hem zodat hij hier naar kan grijpen of het zelfs kan pakken of koop bijvoorbeeld een speelmat.
  • Blader samen door een (knisper)boekje en laat jouw baby de bladzijden omslaan.
  • Geef hem speelgoed gemaakt van verschillende materialen zodat hij deze kan aanraken en voelen zoals de Zeevriendjes Schildpad.

 
De fijne motoriek stimuleren bij peuters en kleuters

Bij peuters wordt de pincetgreep verder ontwikkeld, ze kunnen torens bouwen, leren met vork en lepel eten en kleuren met een potlood. Oefeningen zoals het omhoog en omlaag doen van de rits van een jas zijn goeie oefeningen voor kleuters en kan bijdragen aan de ontwikkeling van de fijne motoriek. Andere goede oefeningen zijn bijvoorbeeld: 

  • Knutselen
  • Dansen en muziek maken
  • Torens bouwen
  • Spelen met vormenstoven
  • Puzzelen

 
Vragen over het speelgoed van VTech?
Ieder kind is anders en ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. Daarom is het altijd belangrijk om speelgoed voor kinderen te zoeken dat aansluit op de ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over het VTech speelgoed? Neem dan gerust contact met ons op of lees onze meest gestelde vragen over speelgoed hieronder.

 

MEEST GESTELDE VRAGEN

Hoe ontwikkel je de fijne motoriek?

Het begint met het grijpen naar allerlei voorwerpen waarna de motorische vaardigheden steeds verder worden uitgebreid. Je kunt je kindje speelgoed aanbieden om de ontwikkeling van de fijne motoriek te stimuleren. Biedt speelgoed aan zoals rammelaars, knuffels, boekjes en later constructie speelgoed, puzzels, vormenstoven en muziekspeelgoed.

Wat valt er onder fijne motoriek?

Fijne motoriek draait om bewegingen zzoals grijpen naar een speeltje, hanteren van een voorwerp, het bouwen van een torentje en met een lepel eten. De grove motoriek draait om bewegingen zoals zwaaien, wijzen, rollen, kruipen en lopen.

Welke leeftijd fijne motoriek?

De fijne motoriek ontstaat niet in één keer, het ontwikkelt zich in fasen of mijlpalen. De eerste fase start al vroeg, namelijk in baby's eerste jaar. In de jaren daarna wordt de fijne motoriek steeds verder ontwikkelt.

Bronnen: Ouders van Nu en Partou.