voordelen spelen 
van rollenspellen

Het spelen van rollenspellen biedt een aantal voordelen, zoals:

  • Probleemoplossend vermogen: door het spelen van rollenspellen leert jouw kind samenwerken. Iemand moet de patiënt spelen en de ander de dokter, ze moeten samen uitzoeken hoe ze dat verdelen.
  • Angsten overwinnen: vind jouw kindje bepaalde situaties lastig zoals naar de tandarts gaan? Speel dan samen de situatie na zodat hij kan ontdekken wat hij kan verwachten. Zo kun je de spanning een beetje wegnemen. 
  • Jij leert je kind kennen en je kind zichzelf: tijdens het spelen van een rollenspel kom je veel te weten over je kind. Neemt hij een dominante rol aan of juist een meewerkende rol? Je kunt hem ook uitdagen om eens de tegenovergestelde rol aan te nemen. Daarnaast kom je erachter waar de interesses van jouw kind liggen.
  • Urenlang speelplezier: verveeld jouw kindje zich? Haal dan de verkleedkist maar eens tevoorschijn. Rollenspel zorgt gegarandeerd voor speelplezier!

 
Fases in rollenspel
Er zijn verschillende fases wanneer het om rollenspel gaat, hoe ouder jouw kindje, hoe gedetailleerder het rollenspel wordt.  Het zal beginnen rond de peuter- of kleutertijd waarbij jouw kindje simpele rollen zal aannemen die hij vaak in het dagelijks leven ziet. Denk hierbij aan moedertje spelen, doktertje spelen of een volwassene nadoen. Naarmate je kindje ouder wordt zal het spel ook gedetailleerder worden. Dan gaat jouw kindje bijvoorbeeld boodschappen doen om koekjes te maken, de koekjes bakken in het speelkeukentje en vervolgens de koekjes serveren of verkopen.
 
het aanbieden van rollenspel
Wist je dat het voorlezen uit een boek ook al rollenspel stimuleert? Kinderen worden dan namelijk gestimuleerd om het verhaal of de personages uit het verhaal na te bootsen. Als je rollenspel wilt aanbieden aan je kindje kan dat op verschillende manieren, denk bijvoorbeeld aan een verkleedkist met verschillende outfits en items die passen bij de interesses van je kind. Maar ook is er speciaal rollenspel speelgoed zoals keukentjes, marktkraampjes maar ook bijvoorbeeld een schoonmaakset of stofzuiger.
 
vragen over het rollenspel speelgoed van VTech?
Ieder kind is anders en ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. Daarom is het altijd belangrijk om speelgoed te zoeken dat aansluit op de ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over het rollenspel speelgoed van VTech? Neem dan gerust contact met ons op of lees onze meest gestelde vragen hieronder.

 

MEEST GESTELDE VRAGEN

Wat leert een kind van rollenspel?

Wanneer jouw kindje opgaat in rollenspel dan draagt dit bij aan zijn probleemoplossend vermogen maar ook om angsten te overwinnen. Daarnaast leer jij je kindje kennen en jouw kindje leert zichzelf kennen.

Welk rollenspel speelgoed voor kinderen?

Wil je graag rollenspel speelgoed aan je kind aanbieden? Neem dan eens een kijkje op onze rollenspel speelgoed pagina. Hier vind je een ijscokar, pizzakar, werkbank, doktersset, schoonmaakset en nog veel meer!

Welke leeftijd rollenspel?

Vanaf de peuter of kleuterperiode kun je rollenspel speelgoed aan je kindje aanbieden. Maar wees je ervan bewust dat niet alle kinderen weg zijn van rollenspel. En dat is helemaal oké, ieder kind heeft andere interesses.

Bron: JMOuders.nl