spelenderwijs leren 
in de eerste 3 maanden
In de eerste 3 maanden zal je baby zich volop ontwikkelen. Hij zal zijn eigen stem ontdekken, zijn handjes en voetjes leren gebruiken, kleuren onderscheiden en meer oog voor detail krijgen. Hij zal zich ook meer op sociaal-emotioneel vlak ontwikkelen en misschien zijn allereerste lachje laten zien. 
Om je baby spelenderwijs te helpen bij zijn ontwikkeling, is het belangrijk om samen te spelen. Dit versterkt de band tussen jou en je kindje en helpt bij de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Probeer bijvoorbeeld:

 • Samen muziek maken met een rammelaar
 • Voorlezen uit een boekje
 • Kiekeboe spelen
 • Laat je baby aan alle pagina's van het boekje voelen
 • Trek gekke bekken om hem aan het lachen te maken
Door op deze manier spelend te leren, bied je je baby verschillende zintuiglijke ervaringen en ondersteun je zijn ontwikkeling.

In de eerste maand wennen baby's aan hun nieuwe omgeving, geluiden en geuren. Ze maken allerlei ervaringen in de baarmoeder die in hun hersenen worden opgeslagen. Zo zullen ze naar de stem van hun ouders luisteren en bekende liedjes of melodietjes herkennen na hun geboorte. Huid-op-huid-contact is ook belangrijk voor het creëren van een fijne band. Probeer daarom extra veel te knuffelen en geniet van de bijzondere tijd terwijl je je baby spelenderwijs ondersteunt met spelletjes en andere zintuiglijke ervaringen.

 
spelenderwijs leren 
van 3 tot 6 maanden

In de periode van 3 tot 6 maanden begint je baby steeds meer te praten en begrijpt hij steeds beter wat je zegt. Hij zal ook gaan spelen met zijn handjes en voetjes en naar objecten graaien. Verder zal hij leren zitten en omrollen en zal hij diepte leren zien. Hij zal ook beginnen met schaterlachen en bellen blazen. Misschien komen ook de eerste tandjes door. Om je baby te helpen bij deze ontwikkeling kun je:

 • Een speelmat gebruiken om hem te helpen bij het omrollen
 • Speelgoed met geluiden en lichtjes geven dat is gebaseerd op oorzaak en gevolg
 • Door op deze manier spelend te leren, bied je je baby verschillende zintuiglijke ervaringen en ondersteun je zijn ontwikkeling

 

Het is belangrijk om te realiseren dat ieder kind uniek is en op zijn eigen tempo zal ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de signalen die jouw kindje afgeeft en hierop te reageren. Probeer te luisteren naar wat je baby nodig heeft en geef hem de ruimte om op zijn eigen tempo te leren en te groeien. Het is ook nuttig om professioneel advies te vragen aan een arts, verpleegkundige of andere specialist als je bezorgd bent over de ontwikkeling van je kindje. Zo kun je samen bekijken wat voor jouw kind het beste is en hoe je hem op een spelende manier kunt ondersteunen in zijn ontwikkeling.


Spelend leren van 
6 Tot 9 maanden

Je baby leert in de periode van 6 tot 9 maanden snel en beter communiceren. Zo gebruikt hij zijn handjes om iets duidelijk te maken, zoals gedag zwaaien, en test hij oorzaak en gevolg door speelgoed op de grond te gooien. Ook kan hij moeite hebben met verlatingsangst en alleen nog bij zijn ouders willen zijn. Verder zal hij druk bezig zijn met tijgeren, kruipen, billenschuiven en kusjes geven. 

Om je baby te helpen bij deze ontwikkeling, kun je:

 • Spelletjes doen zoals kiekeboe om te leren dat je altijd weer terugkomt
 • Babyspeelgoed geven dat ondersteuning biedt tijdens deze periode

Door spelenderwijs te leren, bied je je baby verschillende zintuiglijke ervaringen en ondersteun je zijn ontwikkeling.

 
Spelenderwijs leren tijdens de periode van 9 tot 12 maanden

Van 9 tot 12 maanden leert je baby het woord ''nee'' begrijpen en zoekt hij grenzen op. Hij zal ook zijn eigen gevoel voor humor ontwikkelen en steeds duidelijker worden in zijn communicatie, door bijvoorbeeld zijn eerste woordjes te laten horen en te wijzen naar wat hij bedoelt. Je kunt de taalontwikkeling van je baby ondersteunen door voor te lezen uit boekjes en elementen te benoemen. Rond deze tijd kan je kindjes ook al wat stapjes proberen te zetten, wat je kunt ondersteunen met behulp van een loopwagen. 

Om de ontwikkeling van je baby te ondersteunen tijdens deze periode, kun je:

 • Voorlezen uit boekjes en elementen benoemen om woordjes te leren
 • Een loopwagen gebruiken om het zelfvertrouwen van je kindje te versterken bij het lopen
 • Babyspeelgoed kiezen dat ondersteunen biedt tijdens deze periode

Op deze manier kun je je baby spelenderwijs laten leren en ondersteunen in zijn ontwikkeling.

 
Vragen over het babyspeelgoed van vtech?

Heb je vragen over het babyspeelgoed van VTech om je baby spelenderwijs te ondersteunen in zijn ontwikkeling? Neem dan gerust contact met ons op, of bekijk de meestgestelde vragen voor mee informatie. Wij helpen je graag om het juiste speelgoed te kiezen dat past bij de ontwikkeling van je baby.

 

MEEST GESTELDE VRAGEN

Wat is spelenderwijs leren?

Bij spelenderwijs leren gaat het om het educatieve aspect. Het speelgoed wordt ingezet als middel om de ontwikkeling van een baby te stmuleren en ondersteunen. Zo kan je kindje op een leuke manier spelend leren. Al het babyspeelgoed van VTech is geschikt om spelenderwijs te leren.

Waarom is spelend leren belangrijk?

Door een baby spelend te laten leren wordt de ontwikkeling gestimuleerd en ondersteund. Motorische handelingen, verbeeldingskracht en cognitieve capaciteiten kunnen worden toegepast tijdens spelend leren. Het samen voorlezen bevordert de taalontwikkeling, ook bij baby's.

Wat is de functie van spelen?

Spelen helpt een kindje in de ontwikkeling van onder andere lichaamshouding, zintuigen, taal, denken, motoriek en de sociale omgang.

Wat is leuk om aan een baby te geven?

Al het babyspeelgoed van VTech is leuk om aan een baby te geven. Hou er alleen wel rekening mee dat je speelgoed aan de baby geeft dat past bij zijn ontwikkeling. Voor iedere periode in het eerste levensjaar hebben we bijpassend speelgoed. Lees meer in onze blog en ontdek welk speelgoed leuk is om aan een baby te geven.

Bronnen: Oudersvannu.nl en 24baby.nl