Wanneer kan een baby ongeveer lopen?
De meeste kindjes gaan rond de 9 maanden staan en gemiddeld zetten ze tussen de 9 en 15 maanden de eerste stapjes. In het begin zullen ze met vallen en opstaan leren lopen. Ze houden zich meestal vast aan bijvoorbeeld de tafel of bank om wat houvast te hebben. Vanaf de 14 tot 18 maanden zullen ze meeste kindjes los lopen. Ieder kindje leert op zijn of haar eigen tempo, dus is jouw kindje wat later dan is dit helemaal niet erg. Mocht jouw kindje na 2 jaar nog niet lopen dan is het verstandig om dit te bespreken met het consultatiebureau.
 
Hoe leert je kindje lopen?
Spierbeheersing, evenwicht en zelfvertrouwen vormen samen de belangrijkste pijlers van het leren lopen. Jouw kindje zal eerst beginnen met het leren optrekken van zichzelf, gevolgd door het staan terwijl hij zich vasthoudt. Vervolgens gaat hij zich verplaatsen tussen de meubels die dicht op elkaar staan waarna hij er langzaam steeds meer afstand tussen laat zitten. Je kunt hem tijdens dit proces ondersteunen middels een loopwagen, hieraan kan hij zich optrekken en het biedt hem houvast. 
 
Het leren lopen stimuleren

Het is belangrijk dat je je kindje op zijn eigen tempo leert lopen. Je kunt wel de volgende tips toepassen:

  • Zorg ervoor dat de ondergrond niet té glad is
  • Laat je kindje lopen op blote voeten, dat stimuleert de ontwikkeling van de balans 
  • Geef je kindje de tijd en ruimte om te oefenen
  • Vallen en opstaan hoort erbij maar zorg er wel voor dat de omgeving veilig is
  • Moedig je kindje aan en complimenteer hem, hierdoor groeit zijn zelfvertrouwen
  • Hou in het begin beide handjes vast met lopen en later één handje, gevolgd door geen handjes vasthouden
  • Ga op je knieën zitten en steek je handen uit, hierdoor wordt je kindje gestimuleerd om naar je toe te lopen
  • Gebruik bijv. een loopwagen of loopkar om de loopvaardigheid te stimuleren


je baby leren lopen met een hulpmiddel

Zoals eerder aangegeven kun je je kleintje ondersteunen in het leren lopen door middel van een loopwagen of loopkar. Door middel van dit hulpstuk hebben ze een houvast en kunnen ze zonder hulp van een ouder proberen om stapjes te zetten. Wel is het belangrijk dat je kindje zichzelf al kan optrekken en langs de bank kan lopen zonder met de buik of rug hier tegenaan te leunen. Blijf er wel altijd bij als je kindje stapjes gaat zetten met een loopwagen of loopkar. 
 
vragen over het speelgoed van VTech?
Ieder kind is anders en ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. Daarom is het altijd belangrijk om speelgoed voor kinderen te zoeken dat aansluit op de ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over het VTech speelgoed? Neem dan gerust contact met ons op of lees onze meest gestelde vragen over speelgoed hieronder.

 

MEEST GESTELDE VRAGEN

Wat is de gemiddelde leeftijd dat een kind loopt?

Tussen de 9 en 18 maanden gaat je kindje lopen, dit begint met een paar stappen aan de hand waarna hij los gaat lopen. Alle kinderen doen dat op hun eigen tempo. In het begin zal jouw kindje nog wankel staan en vaak vallen. Dit is niet erg want het hoort bij het leren lopen. Rond de 18 maanden kunnen de meeste kindjes los lopen.

Hoe stimuleer je een kindje om te lopen?

Help hem in het begin door zijn handjes vast te houden en bouw dit langzaam af van één handje vasthouden tot geen handjes meer vasthouden. Geef hem ook de tijd en ruimte om te oefenen en moedig hem aan en complimenteer hem, hierdoor zal zijn zelfvertrouwen groeien. Een loopwagen of loopkar geeft hem een houvast en kan ook een bijdrage leveren aan het vergroten van zijn zelfvertrouwen.

Hoe snel lopen na kruipen?

Het kan zijn dat jouw kindje het kruipen overslaat en gelijk leert staan en lopen. Meestal beginnen kindjes met kruipen op handen en knieën tussen de 8 en 10 maanden. Daarna volgt soms de olifantenloop oftewel het voortbewegen op handen en voeten.