Vanaf wanneer leren lezen?
Vrijwel alle kinderen leren lezen als ze tussen de 5 en 8 jaar oud zijn. Wees er bewust van dat wanneer jouw kind jou ziet lezen, hij zelf ook graag wilt leren lezen. Laat dus vooral zien dat lezen leuk is. Dit kan bijvoorbeeld door de volgende spelletjes te doen:
  • Speel leesspelletjes of woordspelletjes; zoals ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. ''Je kunt het eten en het begint met de letter A''. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld ook het Mijn Eerste 100 Woordjes boek gebruiken.
  • Lees zoveel mogelijk voor aan je kind; bijvoorbeeld iedere avond voor het slapen gaan.
  • Stel vooral vel vragen tijdens het voorlezen; lees bijvoorbeeld de titel van het boek voor en vraag vervolgens aan je kind waar hij denkt dat het boek over zal gaan.
  • Speel met letters; koop bijvoorbeeld een leuke woordenpuzzel.
  • Knutsel met letters; knip bijvoorbeeld uit kranten of folders en vorm hier de namen van familieleden mee.
 
Leren leren op school
De voorbereiding op het leren lezen zal van start gaan in groep 1 en 2. Ze leren dan om letters spelenderwijs te herekennen en krijgen werkjes die hier gericht op zijn. In groep 3 leren ze vervolgens het alfabet, het verschil tussen klinkers en medeklinkers, dubbelklanken en twee-tekenklanken maar ook oefenen ze met het schrijven en lezen van de letters. Woorden als maan, roos en vis zijn de eerste woorden die kinderen leren lezen. In groep 4 leren ze begrijpend lezen en van groep 5 t/m 8 zullen ze ook het begrijpend lezen verder blijven ontwikkelen. Daarnaast is het wel belangrijk dat kinderen thuis ook blijven lezen.
 
Thuis bezig zijn met leren lezen
Wil je thuis ook aan de slag met het leren lezen of tijdens de zomervakantie het leesniveau op peil houden? Dan kun je de volgende punten toepassen:
  • Vraag aan je kind of op school welk AVI-niveau je kind heeft zodat je ook boeken dit niveau in huis hebt.
  • Kies vooral ook boeken met onderwerpen die jouw kind interesseren en vooral ook bij de leeftijd van jouw kind passen.
  • Probeer elke dag ongeveer 10 minuten samen hardop te lezen of laat je kind alleen hardop lezen.
  • Praat samen over de inhoud van het boek om na te gaan of je kind het heeft begrepen. 
  • Hou het vooral gezellig en wees niet te streng, maak er samen een speciaal moment van!
 
Vragen over het speelgoed van vtech?
Ieder kind is anders en ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. Daarom is het altijd belangrijk om speelgoed te zoeken dat aansluit op de ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over het VTech speelgoed? Neem dan gerust contact met ons op of lees onze meest gestelde vragen hieronder.

 

MEEST GESTELDE VRAGEN

Hoe begin je met leren lezen?

Het is belangrijk dat kinderen interesse ontwikkelen voor letters en dus ook voor lezen. Als zij jou zien lezen zullen ze geïnteresseerd raken en ook willen leren lezen. Maar ook zaken als voorlezen of verhalen vertellen kunnen hier enorm aan bijdragen, laat je kind ook vooral veel vragen stellen over het boek of het verhaal.

Hoe kan ik mijn kind helpen met leren lezen?

Kinderen leren lezen op school maar mocht je hier thuis alvast mee aan de slag willen gaan dan kun je beginnen met het leren van de letters van hun eigen naam of familieleden. Samen een boek lezen voor het slapengaan of het spelen van woordspelletjes kunnen ook helpen met het leren lezen.

Welke leeftijd kan een kind lezen?

Tussen de 5 en 10 jaar leren kinderen lezen. Dit gaat stap voor stap. Ze krijgen hier de juiste tools voor op school en worden hier gedurende het hele proces in ondersteund. Je kind thuis ook boeken laten lezen kan een enorme bijdrage leveren aan het leren lezen.

Bronnen: OudersvanNu en Oba.nl