Wanneer krijgt je baby de eerste tandjes?
Iedere baby groeit en ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. Dat geldt uiteraard ook voor het doorkomen van de tandjes. Het is heel normaal als je kindje wat later of eerder is dat het gemiddelde. Vaak worden de eerste tandjes tussen de 6 en de 10 maanden zichtbaar. Als het eerste tandje eenmaal door is komt er gemiddeld één tand per maand bij. Rond de 3 jaar heeft je kindje waarschijnlijk een volgroeid melkgebit bestaande uit 20 tanden en kiezen.
 
Symptomen van doorkomende tandjes
Het doorkomen van tandjes kan vervelend zijn voor jouw kindje, dit is niet gek want er komt een grote druk op het tandvlees te staan. Dit kan zorgen voor pijn en andere klachten, deze klachten en de duur hiervan kunnen verschillen per baby. Wanneer een tand eenmaal is doorgekomen verdwijnen de klachten weer snel maar bij een volgende doorkomende tand kunnen ze weer terugkeren. Hieronder hebben we de meest voorkomende klachten op een rijtje gezet:
 • Kwijlen
 • Huilerig en prikkelbaar zijn
 • Gezwollen tandvlees
 • Op alles willen bijten, kauwen en zuigen
 • Wrijven over de wangen en trekken aan de oren
 • Onrustig slapen
 • Weigeren om te eten en slecht drinken
Vaak wordt er gedacht dat koorts, diarree, rode wangetjes en luieruitslag te maken hebben met het doorkomen van de tandjes. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen. Wanneer baby's tandjes krijgen dan is de kans groot dat ze dingen in hun mond gaan stoppen om hierop te bijten en sabbelen. Hierdoor komen baby's vaker in contact met virussen en andere ziektekiemen die vervolgens weer bovenstaande symptomen kunnen veroorzaken.
 
Hoe lang last van doorkomende tandjes?
Voor iedere baby is het weer anders hoe lang ze last gaan hebben van de doorkomende tandjes. Sommige baby's hebben zelfs helemaal geen last hiervan, anderen hebben er juist heel erg veel last van. Het kan zijn dat jouw baby voor een korte periode wat prikkelbaar is maar het kan ook voorkomen dat hij wekenlang chagerijnig is met huilbuien en verstoorde slaap- en eetpatronen. Mocht je het idee hebben dat jouw kindje heel erg veel last heeft van de doorkomende tandjes dan kun je altijd je huisarts om advies vragen.
 
Wat doen als je baby tandpijn heeft?

Helaas kun je de pijn en ongemakken van doorkomende tandjes niet voorkomen maar je kunt de klachten wel verlichten. We hebben hieronder een aantal tips op een rijtje gezet die je kunt toepassen om jouw kleintje te helpen en ondersteunen:

 • Geef je baby iets om op te bijten zoals bijv. een bijtring
 • Masseer voorzichtig met een koude vinger het tandvlees van je baby
 • Geef je baby wat kouds te eten of drinken zoals yoghurt of water
 • Geef vooral extra aandacht en liefde
 • Gebruik eventueel een zalf voor klachten bij doorkomende tandjes
 • Geef je kindje eventueel een paracetamol-zetpil
 • Vraag vooral ook andere moeders om tips

 
Vragen over het speelgoed van vtech?

Ieder kind is anders en ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. Daarom is het altijd belangrijk om speelgoed voor kinderen te zoeken dat aansluit op de ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over het VTech speelgoed? Neem dan gerust contact met ons op.

 

MEEST GESTELDE VRAGEN

Hoe merk je dat de tandjes doorkomen?

Er zijn verschillende symptomen waaraan je kunt merken dat de tandjes door beginnen te komen. Denk aan: kwijlen, huilerig en prikkelbaar zijn, gezwollen tandvlees, onrustig slapen maar ook op alles willen bijten, kauwen en aan de oren trekken en over de wangen wrijven.

Wat kun je doen tegen tandpijn baby?

Je kunt op verschillende manieren de pijn van het doorkomen van de tandjes verlichten. Je kunt bijvoorbeeld hen iets kouds laten eten of drinken, een bijtring kopen, het tandvlees met een koude vinger masseren maar ook kun je bijvoorbeeld een zalf erop smeren of je baby een paracetamol-zetpil geven.

Hoe lang duurt het krijgen van tandjes?

Het doorkomen van de tandjes is een lang proces en duurt gemiddeld tot het derde jaar. Voor zijn derde verjaardag heeft hij een volgroeid melkgebit bestaande uit 20 tanden en kiezen. Komen de eerste 12 maanden geen tandjes door? Dan is het aan te raden om een bezoek aan de tandarts te brengen.

Bronnen: Wij.nl, 24Baby en Bepanthen.