Op welke leeftijd klok leren kijken?
Vanaf groep 3 leren kinderen klokkijken op school maar het kan goed zijn dat jouw kindje al eerder begint te vragen hoe laat het is. Wanneer je ze vertelt hoe laat het is, is het goed om ook de tijd aan te wijzen op de klok of te laten zien op je horloge. Zo kunnen ze alvast gewend raken aan hoe een klok eruit ziet. Houd er rekening mee dat ze op school eerst de analoge klok behandelen, later zal ook de digitale klok volgen.
 
Klok leren kijken op school
In groep 1 en 2 maken kinderen kennis met de tijd in de vorm van seizoenen, dag en nacht, de dagen van de week en begrippen zoals gisteren, vandaag en morgen. Daarna zullen ze vanaf groep 3 de hele en halve uren leren. In groep 4 komt daar kwart voor en kwart over bij, soms ook al vijf over/voor half. In groep 5 behandelen ze de minuten en seconden en zal ook de digitale klok aan bod komen.
 
Zo leert je kind klokkijken

Is jouw kindje al geïnteresseerd in de tijd of wil je hem alvast op weg helpen? Hier volgen een aantal handige tips:

  • Breng je kind tijdsbesef bij: begin met begrippen als ochtend en bedtijd maar benoem ook tijdens je dagelijkse activiteiten bijvoorbeeld ''we gaan een kwartier wandelen'' of ''we vertrekken over 10 minuten''.
  • Geef hem een klok als speelgoed. Dit kan bijvoorbeeld een kinderhorloge zijn. De kinderhorloges van VTech laten zowel de analoge als digitale tijd zien. Door middel van één druk op de knop wordt de tijd ook hardop uitgesproken.
  • Leer eerst de kleine wijzer en dan de grote. In groep 3 leren kinderen namelijk eerst de hele uren en dan de halve. Daarbij is het handig wanneer je kind tot 60 kan tellen want er zitten immers ook 60 minuten in een uur.

 
Vragen over het speelgoed van VTech?
Ieder kind is anders en ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. Daarom is het altijd belangrijk om speelgoed te zoeken dat aansluit op de ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over het VTech speelgoed of het leren klokkijken? Neem dan gerust contact met ons op of lees onze meest gestelde vragen hieronder.

 

MEEST GESTELDE VRAGEN

Hoe kan ik mijn kind leren klokkijken?

Kinderen leren over het algemeen klokkijken op school maar je kunt ze alvast voorbereiden. Dit kun je doen door ze te vertellen dat het ochtend of avond is, of welke dag van de week het is. Maar je kunt ze ook bijvoorbeeld al een kinderhorloge geven. Met de kinderhorloges van VTech leren ze niet alleen de tijd (analoog en digitaal) maar kunnen ze ook spelletjes spelen.

Welke leeftijd klok lezen?

Vanaf groep 3 leren kinderen klokkijken op school. Maar je kunt ze alvast bekend maken met de klok door te vertellen hoe laat het is en dit ook te laten zien op de klok of op je horloge. Maar ook kun je je kind tijdsbesef bijbrengen door tijdens dagelijkse activiteiten te benoemen hoe lang je een activiteit gaat doen of hoe lang het nog duurt voordat de activiteit start. 

Bron: OudersvanNu.