Let op de leeftijd van het kind 
Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar bij de aanschaf van kinderspeelgoed is het goed om rekening te houden met de leeftijd en het ontwikkelingsniveau. Een peuter van 3 geef je ander speelgoed dan de oudere broer of zus. Toch gebeurt het vaak dat ouders hun kind overschatten. Ze kopen speelgoed waar het kind nog te jong voor is. Een beetje uitdaging is goed, maar het spelen moet natuurlijk wel leuk blijven. Als je een kind vaker speelgoed aanbiedt waar hij of zij nog niet mee om kan gaan, dan kan dit leiden tot frustratie. 

Dit geldt natuurlijk ook wanneer je een kind onderschat en speelgoed geeft waar hij of zij te oud voor is. Voor de ontwikkeling is het namelijk goed dat een kind uitgedaagd wordt tijdens het spelen. Een kind zal snel uitgeraakt kijken op speelgoed waar het te oud voor is. Kortom, kies dus voor speelgoed dat past bij de leeftijd van het kind. Bij VTech kun je heel gemakkelijk kinderspeelgoed zoeken op basis van leeftijd. Onze categorieën zijn: Duurzaam speelgoed met meerdere functies
Kinderen ontwikkelen zich snel en daarom is het goed om te letten op speelgoed met meerdere functies. Aan dit soort speelgoed heeft een kind vaak net iets meer, waardoor het heel duurzaam is. Denk voor de allerkleinsten bijvoorbeeld aan speelgoed met felle kleuren, verschillende texturen en knisperende onderdelen. Een kind zal hier lange tijd van onder de indruk zijn, doordat er meerdere zintuigen worden geprikkeld. Bovendien zal het kind naarmate het zich verder ontwikkelt ook steeds meer nieuwe functies ontdekken bij dit soort speelgoed. Zo hebben kinderen langere tijd plezier van het duurzame speelgoed.


laat fantasie de vrije loop gaan
Voor kinderen is het belangrijk dat ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. Als een doel van het kinderspeelgoed niet wordt gehaald, dan hoeft dat helemaal niet erg te zijn. Door het zoeken en ontdekken leren ze vanzelf hoe het kinderspeelgoed werkt. 


Denk niet in bepaalde rollen
Bij speelgoed voor meisjes denken we al gauw aan poppen, terwijl we bij jongensspeelgoed sneller denken aan auto’s. Dat is natuurlijk prima, maar probeer dit ook eens los te laten. Sommige meisjes vinden het ook leuk om met speelgoedauto’s te spelen, terwijl sommige jongens ook graag voor een pop willen zorgen. Sta daarom altijd open voor de wensen en behoeften van het kind zelf. Voor een kind is het immers ontzettend belangrijk om zelf te kiezen waarmee hij of zij wil spelen.