Junior gadgets – Ontdek de wereld!

Kinderen zijn dol op gadgets. Het liefste willen ze de beste en de leukste spellen op hun spelcomputers. Maar dat niet alleen, ze willen ook een eigen fotocamera, tablet en smartphone, vooral als hun vriendjes die ook hebben. Naarmate er meer gadgets bijkomen, groeit ook het verlanglijstje van jouw kind. Als ouder kun je je soms echt ‘oud’ voelen als je ziet met wat voor gadgets de kids van tegenwoordig spelen. Zijn al die gadgets nou allemaal nodig? Waar moet je als ouder op letten? En wat hebben kinderen aan gadgets?

Junior gadgets: een eerste kennismaking met de digitale wereld
Gadgets zijn fantastische hulpmiddelen om je kinderen op leuke, interactieve wijze te helpen met het ontdekken van de wereld en het leren van nieuwe vaardigheden. Het is voor ouders wonderlijk om te zien hoe makkelijk kinderen leren omgaan met gadgets en computers. Kleuters die hun eigen veters nog niet kunnen strikken, vinden feilloos hun weg op een tablet. Dat zijn vaardigheden die straks de norm zijn.

Ben je op zoek naar educatieve junior gadgets, dan is er tegenwoordig volop keus. Denk aan tablets met spelletjes of leerzame apps. Ook met een kinderversie van volwassen gadgets maak je jouw kinderen dolblij. Denk aan junior gadgets als een eigen fotocamera of smartphone.

De balans vinden
De grootste uitdaging is uitvinden hoe je jouw kind kunt laten profiteren van junior gadgets, zonder dat ze vergeten hoe ze ‘gewoon’ moeten spelen of te veel tijd achter een scherm doorbrengen. Hier een paar tips:

 1. Niet te lang
  Stel huisregels op. Bijvoorbeeld maximaal twee uur ‘schermtijd’ (zoals televisie, smartphone, spelcomputer, tablet enzovoort) per dag en geen gadgets aan de eettafel. Zo leert je kind om zichzelf te vermaken en raken ze niet te snel uitgekeken op hun gadgets.
   
 2. Veiligheid
  Weet waar je kinderen mee spelen en hoe hun gadgets werken. Scherm bijvoorbeeld het internet af en koop alleen apps en spelletjes met een duidelijke leeftijdscategorie die past bij de vaardigheden van je kind. Met kindertablets en ander speelgoed dat speciaal gemaakt is voor kinderen, voorkom je dat je kind in aanraking komt met ongepaste inhoud. Is je kind wat ouder en zit hij of zij bijvoorbeeld op social media? Leg dan uit waar hij of zij voor moet oppassen.
   
 3. Niet mee naar bed
  Is het bijna bedtijd? Stop alle gadgets dan weg in een kast of mandje, zodat de slaapkamer ’s nachts echt om te slapen blijft. Beeldschermlicht verstoort de natuurlijke aanmaak van melatonine en kinderen worden ’s nachts snel wakker door bliepjes van spelletjes of berichten.