Babyspeelgoed, speciaal ontwikkeld voor kinderen tot 1 jaar

Wat is goed voor mijn baby?

Het babyspeelgoed van VTech speelt in op de behoeften van kinderen tot 1 jaar. In dat eerste levensjaar verandert je baby van een hulpeloos hummeltje in een mensje dat leert rollen, kruipen en brabbelen. Jouw baby maakt in zijn of haar eerste maanden een enorme groei en ontwikkeling door. In het eerste levensjaar wordt de basis gelegd voor bijna alle mentale processen, zoals het zintuigstelsel (proeven, ruiken, horen, zien en voelen) en de motoriek. Ook leert je baby emoties, taal en andere cognitieve vaardigheden. Een hele wereld om samen te ontdekken. En VTech babyspeelgoed, speciaal ontwikkeld voor kinderen tot 1 jaar, helpt daarbij! Wij vertellen je graag waar je op kan letten bij babyspeelgoed.

Help je baby spelenderwijs de wereld ontdekken

Als ouder weet je precies wat we bedoelen als we je vertellen dat baby’s druk bezig zijn om hun lichaam, hun emoties en de wereld om hen te leren kennen. Aan jou de taak om je baby hierbij zo goed mogelijk te helpen. Je wilt jouw kind stimuleren en samen ontdekken wat hij of zij leuk vindt. Met het juiste babyspeelgoed, dat specifiek ontwikkeld is voor kinderen tot 1 jaar, lever je een grote bijdrage aan de ontwikkeling van je baby. Maar wat is nou geschikt speelgoed voor baby’s? Vanaf welke leeftijd kun je welk babyspeelgoed geven? En hoe weet je zeker dat het babyspeelgoed wel veilig is?

Veiligheid babyspeelgoed

Babyspeelgoed voor kinderen tot maximaal 1 jaar mag dan nog zo leuk of leerzaam zijn, veiligheid is het allerbelangrijkste. Gelukkig is het allemaal niet zo ingewikkeld. Wij helpen je graag met een paar richtlijnen:

 • Duidelijke leeftijdscategorieën
  Babyspeelgoed met een duidelijke leeftijdscategorie geeft een goede indicatie, maar vertrouw ook altijd op je intuïtie. Jij als ouder kent je baby het beste. Denk je dat je baby nog niet goed kan spelen met een bepaald soort babyspeelgoed? Wacht er dan nog even mee. Koop ook geen babyspeelgoed ‘op de groei’. Er is genoeg geschikt speelgoed waar je baby jarenlang speelplezier aan kan beleven.

 • Denk groot!
  Als je baby iets leuk vindt, dan is het wel dingen in zijn of haar mondje stoppen. Vooral babyspeelgoed is heerlijk! Een goede stelregel: koop geen babyspeelgoed met losse onderdelen die kleiner zijn dan de mond van je baby. Kijk ook uit met zuignapjes, magneetjes en balletjes die kunnen loslaten.

 • Geen touwtjes
  Koop geen babyspeelgoed met touwtjes of koordjes die langer zijn dan 22 centimeter. Je baby kan daarin verstrikt raken. Begint je baby te zitten en te kruipen? Zorg dan dat je huis helemaal babyproof is, en verwijder bijvoorbeeld ook een speelmobiel met touwtjes boven het bedje of de box.

 • Kies voor zachte geluiden
  De oortjes van je baby zijn nog erg gevoelig. Koop dus geen babyspeelgoed met heel harde geluiden zoals sirenes, dat kan gehoorbeschadiging opleveren. Baby’s zijn wel dol op vrolijke melodietjes! Babyspeelgoed met een leuk deuntje kan geen kwaad, maar test eerst zelf hoe hard het geluid staat.

 • Kies voor goed, duurzaam plastic
  Schadelijke stoffen als weekmakers zijn tegenwoordig verboden in babyspeelgoed, maar er is nog volop tweedehands babyspeelgoed in de omloop waar ze wel inzitten. Geef je baby dus nieuw speelgoed als ze nog in de sabbelfase zitten. Pas ook op met hard plastic. Als het breekt, kan je baby zich verwonden aan de scherpe randjes. Ook harde randen en hoekjes maken speelgoed ongeschikt.

Leuk en leerzaam speelgoed

Wat maakt babyspeelgoed voor kleintjes tot 1 jaar extra leuk? Vijf voorbeelden waarmee je baby zich zeker weet te vermaken.

 • Speelgoed in felle kleurtjes
  Baby’s houden van primaire kleuren en zijn in de eerste maanden nog een beetje bijziend. Speelgoed met veel contrast trekt hun aandacht.

 • Speelgoed met een onbreekbaar spiegeltje
  Niets is leuker dan jezelf ontdekken. Vanaf 3 maanden begint je kleintje zichzelf te herkennen.

 • Speelgoed met leuke muziekjes of melodietjes
  Muziek maakt vrolijk! Babyspeelgoed met muziek is daarom ideaal om je kleine te troosten of te vermaken.

 • Speelgoed waarmee je baby geluidjes kan maken
  Baby’s zijn dol op geluidjes, vooral als ze ontdekken dat ze die zelf kunnen maken door ergens op te drukken of mee te rammelen.

 • Speelgoed van zachte materialen om lekker mee te knuffelen
  Voor troost en comfort is niets fijner dan zacht en knuffelbaar babyspeelgoed. Vanaf 3 maanden kan je kindje zich gaan hechten aan een knuffel.